Joogakaupunki Rishikesh, Intia

06/02/2019

Himalajan vuorten juurella

Väistelen Pohjois-Intian Rishikeshissä kävelijöitä, autoja, pyhiä lehmiä ja jatkuvasti tööttäileviä skoottereita. Yritän olla astumatta kuoppiin ja tallomasta lehmän kakkaan. On todella kuuma. Ilma ei ole raikas kuten Suomessa. Ylitän hindujen pyhän Ganges-joen reilu kaksi metriä leveällä sillalla. Sillalla on tukos, kukaan ei pääse eteenpäin eikä taaksepäin, koska kaikki tunkevat samaanaikaan sillalle, myös skootterit ja lehmät. Apinoilla on oma reitti sillan kaiteilla. Samoin vanhemmat intialaisrouvat - he tuntuvat menevän läpi vaikka harmaan kiven siitä huolimatta, että kaikki muu on pysähdyksissä. Ja kaiken keskellä vielä mitä - "foto foto" ja olen taas yhden perheen albumissa ihmeteltävänä vaalean hipiäni kanssa. Pääsen joen toiselle puolelle. Sähköt katkeaa, joten ehdin nauttia vain hetken kahvilan tuulettimista.

Kuitenkin kaiken sekasorron keskellä ihmiset ja eläimet tuntuvat olevan hyvin tyytyväisiä. Kukaan ei hermostu. Iloinen puheensorina, ystävälliset tervehdykset, ihmisten ja eläinten sopuisa yhteiselo antavat mukavan kokemuksen matkailijalle mukaanlukien tälle joogaopettajalle. Tunsin oloni myös hyvin turvalliseksi. Jos olisin jostain syystä tarvinnut kipeästi apua, tiedän, että sitä olisi tarjottu ennen kuin olisin ehtinyt pyytää. 

Jooga

Rishikesh on hyvin henkinen kaupunki. Hindulaisuuden rinnalla kaupungin monet jooga-ashramit ja näiden molempien mukana tuomat vahvat värit ja vivahteet tuntuvat antavan elämälle suuremman merkityksen. Se näkyy ja tuntuu myös ihmisten käyttäytymisessä muita elollisia kohtaan. Rishikesh tunnetaankin myös joogan oppi-isän, vedanta-filosofian opettajan ja joogagurun Swami Sivanandan (1887-1963) asuinpaikkana. Sivanandan opeissa tärkeät osat; kasvisruoka, asanaharjoittelu, pranayama eli hengitysharjoitukset ja meditaatio kuuluvat monen rishikeshiläisen arkipäivään mutta ei kaikkien. Bhaktijooga eli antautumisen ja avautumisen jooga pyhälle, jossa ei harjoiteta fyysisiä jooga-asentoja on toinen, myös tärkeä osa monen rishikeshiläisen elämässä kuten myös karmajooga eli epäitsekäs, hyvien tekojen jooga, josta ei odoteta vastinetta.

Joogaopettajan koulutus

Olen erittäin tyytyväinen, että valitsin seuraavan joogaopettajan koulutukseni joogakaupungista, Rishikeshistä! Kiitos Mia Jokiniva/Villa Mandala, Clare Gates-Sjöblom/Seasonal Yin, Joogakoulu Shanti ja muut opettajani Suomessa, vahvalla pohjalla lähdin matkaan! Kun opinnot jatkuivat intialaisissa yliopistoissa opiskelleiden joogaopettajien oppilaana, joiden koko tähänastinen elämä ja heitä ympäröivä maailma on pyörinyt vahvasti sekä hindulaisuuden että joogafilosofian pohjalla, oli anti erittäin vahvaa. Onkin hyvä, jos koulutukseen tulevalla oppilaalla on jo pohjalla tietoa joogan taustasta, koska informaatio tulva on iso. Ja koko koulutus tietenkin toisinaan hiukan haastavalla aksentilla, kuten opettajat itse vitsailivat "täällä opitte kieltä nimeltä higlish".

Omalla joogapolullani olen ollut alusta asti enemmän kiinnostunut joogan filosofiasta ja hengitysharjoituksien vaikutuksesta kehoon ja mieleen kuin asanaharjoittelusta, joten suurinta antia imin kyseisten aiheiden opettajilta. On kuitenkin muistettava, että kehon täytyy olla riittävän vahva ja elastinen terveyden ylläpitämiseksi ja jotta hengitysharjoitukset ja meditaatio on mahdollisia toteuttaa, joten kehollista harjoitusta ei kannata sivuuttaa ja hyvä fysiologian ja anatomian tietämys on tärkeää asanaharjoitusta opettaessa.

Yinjooga 

Painotan joogaopettajana yinjoogan suuntaan. Syy on hyvin yksinkertainen kun mietitään ihmisten tämän päivän yleistä arkea. Tämä joogamuoto, joka pohjaa taolaiseen vastakohtaisuuksien yang&yin -näkökulmaan tasapainoittaa hektistä ja alati virikkeellistä arkea sen viipyilevällä ja rentouttavalla, hermostoa rauhoittavalla, yin -luonteellaan. Kuulenkin usein Hyvinvointistudio Sinun Kehon asiakkailta syvän, helpottuneen huokaisun pelkästään studiolle saapuessa. "Ah, ihanaa, nyt saan hengähtää". 

"REAL YOGI/YOGINI CAN CONTROL HIM-/HERSELF IN PROVOCATIVE SITUATIONS."

Ihmisen mieli on rauhallinen silloin, kun se on tasapainossa itsen ja toisten elollisten, myös luonnon, kanssa! Jos arki on hektistä ja harjoitat sen päälle pelkkää kehoa dynaamisesti, treenaat ikäänkuin vain kirsikkaa kakun päällä. Kakku voi sortua helpommin tiukan paikan tullen. Pelkkä asanaharjoittelu on kuitenkin hyvä alku aloittelijalle ja hyvä tie joogan maailmaan mutta kun antaa joogan aueta kokonaisuudessaan, voi se antaa paljon enemmän kuin pelkän kehollisen harjoituksen. Jooga on kehon, hengityksen, mielen ja sielun yhteys ja tasapaino! Tämä näkynee ihmisistä ulospäin juuri sellaisena, jonka löysin kaiken kertomani Rishikeshin ulkoisen sekasorron keskeltä ihmisten rauhallisesta olemuksesta ja ystävällisestä käyttäytymisestä! 

Jos kiinnostut joogaopettajan koulutuksista Rishikeshissä tai olet muuten lähdössä alueelle ja tarvitset apua, ole rohkeasti yhteydessä!

Halauksin! 

- Hanna -

hanna.lampen@sinunkeho.fi

www.sinunkeho.fi

"NO ONE CAN CONTROL THE MIND BUT EVERYBODY CAN TRAIN MIND FOCUS! "                 -World Peace Yoga School opettajalta-